Woda dobra na wszystko
O dobroczynnym wpływie wody na organizm człowieka wiedzą niemal wszyscy. Istotnie, dotychczas powstało wiele kampanii zachęcających do spożywania wody, która jest potrzebna do oddychania, nawilża wdychane powietrze, a także pozwala na przemianę pożywienia w energię.
W ramach „Senioralnej akademii zdrowia” realizowanej przez Centrum Inicjatyw Lokalnych w Zawierciu, nestorzy z naszego powiatu wzięli udział w szkoleniu z zakresu zdrowego odżywiania, podczas którego poznali przepisy na przygotowanie różnego rodzaju nawilżających wód smakowych.
Czy wiedzieliście, że do wody można dodać bez oraz rozmaryn? Poniżej przedstawiamy przepisy na najbardziej nietypowe, nawilżające wody smakowe:
Woda z bzem:
– woda (500 ml);
– ananas (1 gruby plaster);
– bez (2 łyżki soku z owoców;
– rozmaryn (2 gałązki).
Umyty i obrany plaster ananasa pokroić w drobną kostkę. Do średniozmineralizowanej wody dolać ekologiczny, niedosładzany sok z czarnego bzu, a następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i gałązki rozmarynku. Całość wymieszać drewnianą łyżką i rozgnieść ananasa. Po 10 minutach woda jest gotowa do wypicia.
Woda z szałwią:
– woda (500ml);
– melon galia (1 cienki plaster);
– ogórek gruntowy (3 sztuki);
– szałwia (10 świeżych listków);
– agrest (1 garść).
Umyty i obrany melon pokroić w drobną kostkę, a agrest na połówki. Umyte i obrane ogórki razem z szałwią, pokrojonym melonem i agrestem dodajemy do wody średniomineralizowanej. Całość mieszamy drewnianą łyżką rozgniatając melona, ogórki oraz agrest. Po 10 minutach woda jest gotowa do wypicia.