Dieta dostosowana do wieku
Dieta rozumiana jako określony sposób odżywiania się jest niezwykle ważna i może zapewnić zdrowie oraz dobre samopoczucie. Niemniej jednak stosowane w diecie zasady powinny być modyfikowane i dostosowywane do wieku człowieka.
Na ten fakt zwraca uwagę Centrum Inicjatyw Lokalnych realizując zadanie pn. „Senioralna akademia zdrowia”. Podczas spotkań seniorzy z powiatu zawierciańskiego poznali główne zasady odżywiania się adekwatne do swojego wieku.
Do najważniejszych zasad żywienia w tym zakresie należą:
– zwiększenie dziennego spożycia wapnia;
– zwiększenie spożycia warzyw i owoców bogatych w witaminy antyoksydacyjne i karoten;
– spożywanie urozmaiconych posiłków, które pobudzają apetyt;
– ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
– ograniczenie spożywania cukrów prostych pochodzących ze słodyczy;
– regularne spożywanie posiłków.
Każdy człowiek najlepiej zna swój własny organizm i potrafi ocenić czy prowadzona przez niego dieta mu służy. Niewłaściwe odżywianie się odbija się bowiem nie tylko na gorszym zdrowiu fizycznym, ale także może powodować dolegliwości psychiczne: smutek, przemęczenie, brak chęci do wykonywania codziennych czynności. Tutaj warto zatem zawierzyć słowom Hipokratesa: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”.